GNU/Linux

GNU/Linux

Hier zal ik om te beginnen wat van mijn ervaringen opschrijven die ik heb opgedaan met het opzetten van mijn GNU/Linux-systeem. In de hoop het voor anderen wat makkelijker te maken.
Als je een mooi en kostenloos besturingssysteem op je computer wilt - er zijn redenen genoeg te bedenken - dan zou je de aangegeven systemen eens kunnen proberen, zelfs zonder je oude systeem te veranderen. Volg de aanwijzigingen, wel goed lezen tijdens de installatieprocedure en een beestje Engels kunnen lezen is wel wenselijk..

Ubuntu is mijn favoriete systeem. Afbeeldingen, video's en muziek die je van mij vind zijn hier allemaal op verwerkt of gemaakt. Het bezit alles van een volwaardig besturingssysteem, maar met een heleboel extra's.
Hier is de link naar de officiële nederlandse Ubuntu website:


Ubuntu-nl

Door op de link te klikken kom je op de downloadpagina uit van de officiele Ubuntu webpagina voor het desktopsysteem voor je pc.

Zelf gebruik ik bijna alleen maar UbuntuStudio, een multimedia variant van Ubuntu. Dit systeem doet voor mij alles wat ik van een computer verlang, want ik ben graag bezig met alles wat met audio te maken heeft. Ook de normale zaken gaan hier minstens zo goed mee, dus voor mij is er geen beter systeem. Kort gezegt dient het ding mij goed. Eerder had ik wel problemen met Ubuntu, maar dat kwam omdat er iets al een hele tijd niet deugde aan het moederbord. Twee oudere pc draaien stabiel met minder kracht. Voor zwaar audiowerk en die facebookreclame's en spywareonzin is wel wat meer nodig tegenwoordig, maar het gaat wel. Je kunt je zelf altijd de vraag stellen: wat wil ik met een pc kunnen doen? Aan de hand daarvan kun je eens kijken naar de lopende processen. Het uitzetten daar van kan altijd wel, mits je systeembeheerdersrechten en de juiste commando's gebruikt. Daarna sla je simpelweg je sessie op. Nu heb ik een nieuwe machine die een week lang mee in het bos is geweest die nog nooit iets raars heeft gedaan en ook nog alles tegelijk doet. 12.04 is de versie die ik gebruik op 3 pc's omdat het langetermijnondersteuning biedt en zo stabiel als de zonopkomst is. Daar kunnen die malware merken nog een puntje aan zuigen.


Verder gebruik ik op wat oudijzerbakcomputers PuppyLinux. Is erg leuk en compleet. Normaal gesproken download ik de musicpup sfs-bestanden van het internet. Dan installeer ik lmms op een of andere manier. Zo heb je al gauw een compleet audioproductiesysteem. Misschien maak ik een via hier te downloaden cd-image met nieuwere audioprogramma's..

Toch blijft tot nu toe Ubuntu mijn favoriete systeem en met de komst van
GNU heeft mijn gehobby een heel andere manier gekregen, waar ik iedere dag lol aan heb.
Een tijdje geleden heb ik een volledig 100% GNU systeem geinstalleerd wat het zelfde zou moeten kunnen, genaamd: Dyne:Bolic. Het draaide een week of meer non-stop op mijn (nu in ongebruik)dj-pc met dikke ouderwetse letters zodat mijn zus het ook gemakkelijk kan lezen en omdat het geen gesloten firmware drivers gebruikt. Als ik het van harde schijf weet te draaien met de opstartlader grub2 dan kan ik het gaan aanpassen. Hier ben ik nog niet aan toe gekomen.
Ik ga ernstig op zoek naar een modus voor de videokaart zodat ik in 1920x1080 kan computeren met de standaard videodriver. Ooit zal het me lukken en ik zal alles delen met jullie! Wel blijft de muziek gewoon doorspelen met 100% vrije software! Dit is een stap in de richting die meer mensen zouden moeten volgen, om wille van vrijheid in creativiteit. Vandaar ook de links en reclames over DRM en de FSF.

GNU voor iedereen! Volgens mij gaat het niet eens alleen maar over software, maar over een levenswijze. Als dit niet waar is dan vind ik dit zelf uit, bij deze. Op deze open en transparante manier van samenwerking in het dagelijkse en bedrijfs-leven is er werk voor iedereen en wordt er nooit meer iemand buitengesloten, maar gewaardeerd op de kwaliteiten die er wél zijn in een persoon. En iedereen heeft er!  Criminaliteit wordt dan snel niet meer ruig; iedereen krijgt zin om voor onze maatschappij iets te doen (zo ook de nu nog legale uitbuiterijen van overheidsinstellingen); geld verliest zijn waarde terwijl niemand honger lijdt en voor alles komt er dan een oplossing, O.K.?

Dat onze regering  maar voldoende meewerkt, anders wordt ik nog een activist i.pv. gitarist!idealisme

Wat zou het toch een fijne maatschappij zijn om in te leven en te werken volgens één samenwerkingsverbond. Ooit kan het niet meer dat de één een teveel heeft tot zich genomen om een ander te kort te doen!

Laat ik maar een beetje in deze beeldspraak blijven:

Het draait in het leven nóóit om geld en dat is ook nog nooit zo geweest!

Om zo kort en krachtig mogelijk over te komen verwijs ik nu naar de opzet van vrije software (https://www.gnu.org/philosophy/philosophy.nl.html). Daarin ligt een schaalmodel voor deze maatschappij. Als we hier nu eens mee verder gingen..